Košarica
0

Košarica je prazna

Na kraju o soli

Sol je neponovljivo bezvremena – postoji otkada postoje voda i kamen te će postojati i dugo nakon nas. Povijesno gledano, sol prati ljudski razvoj od pamtivijeka. Otkriće da se sol može koristiti za očuvanje hrane temeljito je utjecalo na napredak ljudskoga roda i razvoj ekonomije mnogih zemalja.

Posebnosti ručno brane ninske morske soli

Prirodne soli čine kamena i morska sol. Kamena se dobiva iz rudnika soli, a morska sol iz mora. Većina solana proizvodi sol tako što je u proizvodnim pogonima industrijski prerađuje i tretira. Solana Nin to ne radi. Ona skuplja sol na otvorenim poljima soli na način da se u proljeće pune bazeni morskom vodom. Prirodnim isparavanjem dobiva se salamura iz koje se kristalizira sol. U dobrim vremenskim uvjetima, početkom ljeta započinje kristalizacija i berba soli koja traje sve do početka jeseni. Ninska je morska sol izvorna, neprerađena i kao takva bogata prirodnim mineralima.

U ishrani je najzdravija ručno brana, nerafinirana morska sol jer sadrži jod morskih algi koji utječe na pravilan rad štitne žlijezde, brom koji je neophodan živčanom sustavu i kalij koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu. Morska je sol lijek protiv stresa i celulita, a samim time i eliksir za zdravu i lijepu kožu. Sol snažno utječe na razmjenu stanica u koži i potkožnom tkivu potičući metabolizam i izlučivanje štetnih tvari.

Kako se ninska sol zapravo stvara?

Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način odvija se kroz pet skupina bazena ispod vedrog neba. Kroz prve četiri skupine odvija se prirodno isparavanje morske vode Jadrana utjecajem sunčeve energije i energije vjetra tijekom suhog i toplog perioda godine, dok se u petoj skupini, tzv. kristalizacijskim bazenima iz ugušćene morske vode (salamure) kristalizira morska sol.

Prva sol koja se kristalizira je cvijet soli na površini salamure koji se ubire svaki dan uz pomoć mikronskoga sita u idealnim vremenskim uvjetima – tijekom sunčanoga perioda bez vjetra (rani jutarnji sati). Nakon isparenja salamure (10 dana), na dnu ostane nataložena prirodna kristalična sol (15-20 mm). Prije „žetve“, tj. sakupljanja soli ispušta se višak salamure da se sol procijedi. Tako ocijeđena sol se zatim ručno prikuplja na hrpe i prevozi do skladišta.

Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 t. Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice „suha“ juga, maestral i lagana bura. Sezona „žetve“ traje u prosjeku 63 dana tijekom kasnoga proljeća, ljeta i rane jeseni.

© 2021 Solana Nin. All Rights Reserved.