PRIČA O SOLANI

U Solani Nin sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni čovjek. Sol proizvodi sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere samo s ljubavlju. I to već generacijama tako. Ninska je sol ekološka, ljekovita i biodinamična jer osim ljudske ruke u proizvodnji ninske soli sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski svijet, obilje plaža te ljekovito blato.

PRIČA O SOLANI

Proizvodi Solane Nin su rađeni ručno. Stvaraju se s ljubavlju. Raznovrsni su i dinamični. Čvrstog karaktera. Ukusni i specifični. Opuštajući i ljekoviti.

PRIČA O NINSKOM CVIJETU SOLI I ZDRAVLJU

U Solani Nin sol se proizvodi s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita. Ninski je cvijet soli ekološka sol, brana ljudskom rukom, potpuno prirodna i biodinamična. Povoljna za svakodnevnu upotrebu u nutritivnom i zdravstvenom smislu.

Ninski cvijet soli, cvijet zdravlja

Ninski je cvijet soli sol u izvornom obliku. Obična se ninska sol taloži na dno bazena, a cvijet soli kao fini kristal ostaje na površini sjedinjen s morem. Ubire se nježno ljudskom rukom i drvenim mikronskim sitima poput latica cvijeća. Ninski je cvijet soli produkt metabolizma algi i specifičnih mikroorganizama. U svom sastavu uključuje 80 različitih esencijalnih minerala poput natrija (Na), kalija (K), kalcija (Ca) i magnezija (Mg). Izvor je i mikroelemenata u tragovima poput joda (I), fosfora (P), broma (Br), cinka (Zn), željeza (Fe), mangana (Mn), bakra (Cu) i silicija (Si).

"Cvijet soli bogata je mineralna mješavina s točno proifiliranim fizikalno-kemijskim karakteristikama čiji esencijalni mikronutrijenti sudjeluju u gotovo svim metaboličkim funkcijama organizma što joj daje široki spektar djelovanja u nutritivnom i dijetoterapijskom smislu zbog čega je važan dio svakodnevne uravnotežene i raznolike prehrane. Cvijet soli, izvorna je morska sol vrhunske kvalitete što omogućava optimalnu apsorpciju i iskoristivost njenih minerala u čovjekovom organizmu."

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh., klinička dijetoterapeutkinja, Definicija Hrane

Trudnoća i dojenje

Osnovni nutricionistički savjet i osnova prehrane svake zdrave žene, posebice trudnice i dojilje:

• izbjegavati procesuirane prehrambene proizvode koji u svom sastavu sadrže visoke koncentracije „skrivenih“ soli, odnosno natrija koji nepovoljno djeluje u prvom redu na razinu krvnog tlaka

• raznolika i uravnotežena prehrana bogata cjelovitim namirnicama dosoljenima na kraju pripreme jela prirodnom morskom soli

• umjereno korištenje prirodne morske soli u količini do 5 grama na dan*

* (preporuka Svjetske zdravstvene organizacije)

"U trudnoći i dojenju dolazi do promjene sastava tijela žene, a jedna od glavnih promjena jest povećani udio vode. Za održavanje optimalne razine tjelesne vode potreban je svakodnevan unos minerala, a najbolji prirodni izvor esencijalnih minerala je prirodna morska sol. Nedostatak mikronutrijenata u organizmu trudnice i dojilje direktno utječe na sastav mlijeka majke i prehrambeni status dojenčeta. Ninski cvijet soli uz prirodan natrij sadrži i niz mikronutrijenata važnih za pravilan rad metabolizma trudnice, dojilje i razvoj ploda i djeteta. Preporuča se u svakodnevnoj prehrani."

Karmen Matković Melki, dipl.ing.preh.teh., nutricionist i majka

Prehrana djece

S navršenom prvom godinom života morska sol trebala bi postati sastavni dio dječje prehrane. Ninski je cvijet soli iznimno dobar za bebe i djecu jer je osnovni izvor prirodnog joda i ostalih vrijednih mikroelemenata. Za svako se dijete preporuča izbjegavati procesuiranu hranu koja sadrži tzv. skrivene soli, odnosno aditive koji u svom sastavu sadrže industrijski natrij. Ninski se cvijet soli kao ekološki i nerafinirani proizvod preporuča koristiti u hrani za bebe od godinu dana i za djecu iznad te dobi.

"Preporuka pedijatra

Maksimalni dnevni unos soli:

- djeca dobi od 1 do 3 godine - 2 g soli na dan

- djeca dobi od 4 do 6 godina - 3 g soli na dan

- djeca iznad 7 godina

- kao i za odraslu populaciju - do 5 g soli na dan"

Izv. prof. Milivoj Jovančević, dr.sc. primarijus

Dišne tegobe

Ispiranje i inhalacija su tradicionalne tehnike pročišćavanja dišnih puteva. Konvencionalna medicina ih smatra učinkovitim i sigurnim metodama. Jednostavnost pripreme omogućava primjenu ove terapije i kod kuće. Ekološki i potpuno prirodan Ninski se cvijet soli može pripraviti kao:

"Otopina za ispiranje nosa

- otapa sluz

- olakšava uklanjanje sekreta iz dišnog sustava

Kako: 100ml prokuhane vode pomiješati s 1 gram cvijeta soli.

Potrebno je otopinu uliti u posudu za ispiranje i promućkati. Ispiranje započeti kroz jednu nosnicu, tako da vrh posude prislonite na nosnicu. Otopina će istjecati kroz suprotnu nosnicu, zato ispiranje radite iznad umivaonika."

Dino Pavičić, dr. sc., internist, pulmolog

Štitnjača

Štitnjača je žlijezda čija hormonska aktivnost ima neposredan utjecaj na metabolizam i odgovorna je za proces urednog rasta i sazrijevanja. S obzirom da je glavni uzrok hipotireoze štitnjače nedostatak joda u prehrani, neophodno ga je dodavati svakodnevno, primjerice kroz Ninski cvijet soli koja je neprerađena sol bogata prirodnim jodom morskih algi.

"Poremećaj funkcije štitnjače uzrokuje promjene metabolizma masti, ugljikohidrata i bjelančevina, ali i minerala i vitamina. Da bi očuvali zdravlje štitnjače važno je koristiti prirodnu morsku sol kako bi održavali homeostazu vode i minerala u organizmu i regulirali prekomjernu proizvodnju hormona stresa."

Ante Škaro, dr.med. otorinolaringolog, kirurg glave i vrata, osnivač i ravnatelj Poliklinike Leptir

Stomatologija

"Principi oralne higijene temelje se na antimikrobnom djelovanju morske soli. Uzrok paradentoze i upale desni su milijuni bakterija, koje žive u našim ustima i množe se zbog nepravilne prehrane ili loše higijene.

Oralnim mućkanjem otopine vode i Ninskog cvijeta sol postiže se:

- trenutno povišenje lužnatosti

- smanjenje broja bakterija u usnoj šupljini

- sadržaj minerala poput cinka i joda, koji čine kemijski sastav Ninskog cvijeta soli poboljšavaju zdravlje zubnog mesa svojim antioksidativnim antibakterijskim djelovanjem"

dr. Ivan Strukan, stomatolog

Pasta za izbjeljivanje zubi i svjez dah

Sastojci: 

- 1 žlica mljevenog Ninskog cvijeta soli + jedna žlica sode bikarbone

- 3 žlice vode

- 4 kapi eteričnog ulja paprene metvice

Muzej i Kuća soli

Solanu Nin godišnje posjeti između 70.000 - 100.000 ljudi. Cijela Solana je jedan magični muzej. Stara je preko 1500 godina. O tome svjedoče arheološki nalazi iz doba Liburna (Ilira), zatim rimska zapornica, bura s Velebita, ljekovito blato, preko 200 vrsta ptica, stari alati. Solana priča priču o soli kroz povijest, ratove, slavlja, ljubav, užitak i rad. Kroz sve to vrijeme puno toga se mijenjalo, no jedna stvar je ostala ista. Sol se još uvijek ručno, baš kao nekada, s velikom dozom ljubavi i užitka, a generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita. 

U sklopu solane su muzej i kuća soli. Tu možete kročiti u prošlost kroz prikaz crno bijelih fotografija iz daleke prošlosti, starih alata za rad, vagona koji su se koristili nekada davno kao sredstvo za transport soli sa bazena u skladište, ali istodobno kročiti i u sadašnjost kroz interaktivnu igru i maketu jedinstvenog prirodnog rezervata, te dokumentarni film na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Zato uronite u očaravajući muzej jedine ekološke solane na Jadranskom moru koji će vas oduševiti riječima, slikom i djelima te naučiti o teškim, ali nadasve vrijednim stvarima koje čuvamo za buduće generacije… Uronite u našu priču o soli. Vaša Solana Nin. 

DOGAĐANJA

Dani otvorenih vrata
Svake godine otvaramo svoja vrata posjetiteljima, u lipnju, srpnju i kolovozu, te na taj način želimo približiti i prikazati istinsku priču o nastajanju bijeloga zlata na potpuno prirodan način. Posjetitelji mogu do kasnih večernjih sati uživati u besplatnim obilascima uz stručno vodstvo.


Festival soli
Festival soli tradicionalno je događanje koje se odvija svake godine u kolovozu. Niz organiziranih manifestacija tijekom dana posjetiteljima daju mogućnost da i sami sudjeluju u procesu stvaranja soli, od kreativnih radionica za najmlađe do ručnog branja soli u kojem se mogu okušati svi, od 9 do 99 godina te besplatnog obilaska sa stručnim vodstvom.

Muzej soliKuća soli

"Salt is pure flavor. This salt is beautiful in it's texture, flavor and delivery."

Mar Best. Marque restaurant, Australia

"Thanks a lot it was very well guided tour to understand and discover where comes our salt from and how it is produced."

Thanks from Germany

"Molto bello, abbiamo visito un posto bellissimo."

La famiglia Vianello. Italia

"Ideja Vam je odlična i lijepo je da se ovakva tradicija čuva i prenosi dalje kroz vrijeme. Želim Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu."

Tajana iz Karlovca

"Ideja, dizajn za svaku pohvalu. Interesantno!"

Maria i Petar, Petrinja

"Salt is pure flavor. This salt is beautiful in it's texture, flavor and delivery."

Mar Best. Marque restaurant, Australia

"Thanks a lot it was very well guided tour to understand and discover where comes our salt from and how it is produced."

Thanks from Germany

"Molto bello, abbiamo visito un posto bellissimo."

La famiglia Vianello. Italia

"Ideja Vam je odlična i lijepo je da se ovakva tradicija čuva i prenosi dalje kroz vrijeme. Želim Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu."

Tajana iz Karlovca

"Ideja, dizajn za svaku pohvalu. Interesantno!"

Maria i Petar, Petrinja