Košarica
0

Košarica je prazna

Muzej i kuća soli

Solanu Nin godišnje posjeti između 70.000 - 100.000 ljudi. Cijela Solana je jedan magični muzej. Stara je preko 1500 godina. O tome svjedoče arheološki nalazi iz doba Liburna (Ilira), zatim rimska zapornica, bura s Velebita, ljekovito blato, preko 200 vrsta ptica, stari alati. Solana priča priču o soli kroz povijest, ratove, slavlja, ljubav, užitak i rad. Kroz sve to vrijeme puno toga se mijenjalo, no jedna stvar je ostala ista. Sol se još uvijek ručno, baš kao nekada, s velikom dozom ljubavi i užitka, a generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita. 

U sklopu solane su muzej i kuća soli. Tu možete kročiti u prošlost kroz prikaz crno bijelih fotografija iz daleke prošlosti, starih alata za rad, vagona koji su se koristili nekada davno kao sredstvo za transport soli s bazena u skladište, ali istodobno kročiti i u sadašnjost kroz interaktivnu igru i maketu jedinstvenog prirodnog rezervata, te dokumentarni film na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Zato uronite u očaravajući muzej jedine ekološke solane na Jadranskom moru koji će vas oduševiti riječima, slikom i djelima te naučiti o teškim, ali nadasve vrijednim stvarima koje čuvamo za buduće generacije… Uronite u našu priču o soli. Vaša Solana Nin. 

DOGAĐANJA

Dani otvorenih vrata
Svake godine otvaramo svoja vrata posjetiteljima, u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, te na taj način želimo približiti i prikazati istinsku priču o nastajanju bijeloga zlata na potpuno prirodan način. Posjetitelji mogu do kasnih večernjih sati uživati u besplatnim obilascima uz stručno vodstvo.

Festival soli
Festival soli tradicionalno je događanje koje se odvija svake godine u kolovozu. Niz organiziranih manifestacija tijekom dana posjetiteljima daju mogućnost da i sami sudjeluju u procesu stvaranja soli, od kreativnih radionica za najmlađe do ručnog branja soli u kojem se mogu okušati svi, od 9 do 99 godina te besplatnog obilaska sa stručnim vodstvom.

Muzej soli i suvenirnica

Jedinstveni prostor iznimna je atrakcija ninske Solane, mjesto je na kojem možete naučiti o raznim solima i proizvodima koje nudimo, a ljubazni djelatnici dodatno će Vam približiti svaki proizvod, od njegovog stvaranja do upotrebe. Sve generacije će pronaći korisni proizvod od soli ili sa soli. Osim toga, izložbeni dio suvenirnice približava prošlost Solane.

Kuća soli

Kuća soli privlači pažnju svojim brojnim eksponatima koji su se koristili, a dijelom se i danas koriste u tradicionalnoj proizvodnji i prikupljanju soli. Alati od iznimne vrijednosti koji se koriste su grebla za sakupljanje soli, vagona za transport po solani te drvenih uređaja za pakiranje uz neizostavnu ljudsku ruku kao važnog simbola solane. U Muzeju soli ćete pronaći jedan dio sebe kroz bogatu tradiciju i uporni rad.

© 2021 Solana Nin. All Rights Reserved.